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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  06/06/2019
Actualizado :  06/06/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  BESIL, N.; CESIO, V.; LUQUE, E.; PINTOS, P.; RIVAS, F.; HEINZEN, H.
Afiliación :  NATALIA BESIL, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; VERÓNICA CESIO, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química; MAYZA ELEANA LUQUE NUÑEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PEDRO MAXIMILIANO PINTOS RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HORACIO HEINZEN, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Química.
Título :  Dissipation of pre-harvest pesticides on "Clementine" mandarins after open field application, and their persistence when stored under conventional postharvest conditions.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Horticulturae. 2018, vol.4, Issue 4:55.
DOI :  10.3390/horticulturae4040055
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 13 October 2018 / Revised: 11 December 2018 / Accepted: 12 December 2018 / Published: 18 December 2018. This article belongs to the Special Issue Postharvest Disease Development: Pre and/or Postharvest Practices.
Contenido :  ABSTRACT. The dissipation of field-applied difenoconazole, imidacloprid, pyraclostrobin and spinosad on Clementine mandarins (Citrus clementina Hort. ex Tan.) under controlled conditions throughout the citrus production chain was assessed. At harvest, 42 days after application, the dissipation of these pesticides were 80, 92, and 48% for difenoconazole, imidacloprid, pyraclostrobin, respectively, and spinosad was below the level of detectability. At day 28 after application, spinosad was no longer detected. The model equations that best describe the dissipation curves of these pesticides on Clementine mandarins showed different patterns. Their half-life on Clementine, calculated by the best-fitted experimental data, were 19.2 day (1st-order model) for difenoconazole, 4.1 day (Root Factor (RF) 1st-order model) for imidacloprid, 39.8 day (2nd-order model) for pyraclostrobin and 5.8 day (1st-order model) for spinosad. These results are the first record of pyraclostrobin persistence on mandarins, showing a longer half-life in this matrix than those reported for any other fruit. The treated fruit were harvested and submitted to the usual postharvest treatments: first, a hypochlorite drenching was performed; as a second step, imazalil and wax were applied, and then the mandarins were stored at 4 °C. After 32 days, cold storage caused no significant effects on the residue levels of the four pesticides compared with those determined on freshly harvested mandarins. All residues were ... Presentar Todo
Palabras claves :  DEGRADATION DYNAMIC; LC-MS/MS; PESTICIDE RESIDUES.
Thesagro :  CITRUS.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/12791/1/horticulturae-04-00055.pdf
https://www.mdpi.com/2311-7524/4/4/55
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101837 - 1PXIAP - DDPP/HORTICULTURAE/2018

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Biblioteca (s) :  INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas.
Fecha actual :  24/09/2018
Actualizado :  24/09/2018
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  CARRASCO-LETELIER, L.; BÖTHIG, S.; BONFIGLIO, F.; MUSSATTO, S.I.; CAGNO, M.; REY, F.; DOUNE, C.A.; RESQUÍN, F.; GUCHÍN, N.
Afiliación :  LEONIDAS CARRASCO-LETELIER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVIA BÖTHIG, Latitud - Fundación LATU.; FERNANDO BONFIGLIO, Latitud - Fundación LATU.; SOLANGE I. MUSSATTO, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, Technical University of Denmark, DTU Biosustain.; MATÍAS CAGNO, Latitud - Fundación LATU.; FABIANA REY, Latitud - Fundación LATU.; CARLOS ANDRÉS DOUNE, Negocios Agroindustriales, ANCAP.; JOSE FERNANDO RESQUIN PEREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NIKOLAI GUCHÍN, Negocios Agroindustriales, ANCAP.
Título :  Producción de etanol y coproductos con residuos forestales de pino.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, 2018, no. 54, p. 52-55.
Serie :  (Revista INIA; 54)
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  INTRODUCCIÓN: La producción de combustibles de segunda generación ha tomado relevancia a nivel mundial, teniendo en cuenta la necesidad de reducir las emisiones de carbono a la atmósfera y también de encontrar alternativas a los recursos fósiles de naturaleza finita. En este sentido, Uruguay ya ha empezado a trabajar en el desarrollo de tecnologías para la producción de biocombustibles de segunda generación. Sin embargo, los costos para producir estos combustibles son todavía muy elevados, por lo que existe la necesidad de desarrollar tecnologías menos costosas, capaces de generar mejores beneficios en una escala industrial. Una manera de contribuir a la viabilidad económica de los combustibles de segunda generación es a través del desarrollo de biorrefinerías. Esta estrategia maximiza la producción de compuestos de alto valor agregado para cofinanciar la producción de otros, como el bioetanol.
Palabras claves :  BIOCOMBUSTIBLES; BIOCOMBUSTIBLES DE SEGUNDA GENERACIÓN; COSECHA FORESTAL; DISPONIBILIDAD DE RESIDUOS DE COSECHA; EXTRACCIÓN DE LOS RESIDUOS DE COSECHA FORESTAL; RESTOS DE COSECHA FORESTAL; SISTEMAS DE COSECHA.
Thesagro :  COMBUSTIBLES; ETANOL; FORESTALES.
Asunto categoría :  K10 Producción forestal
P06 Recursos renovables de energía
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/11267/1/revista-INIA-54-setiembre-2018.-p.52-55.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101697 - 1INIAP - PPUY/REVISTA INIA/2018/54revinia54
LE102579 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2018/54revinia54
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